ons aanbod rooster tarieven onze studio contact webshop winkelwagen

Yoga Nidra wordt ook wel de yoga van de slaap genoemd, maar de ontspanning gaat veel dieper. Hierdoor staat een sessie yoga nidra gelijk aan ongeveer 4 uur slaap. Je ontspant fysiek, mentaal en emotioneel en dat merk je veelal direct aan een ontspannen gevoel, meer energie, een betere concentratie en een betere nachtrust. We starten met eenvoudige oefeningen om het lichaam wakker en de gewrichten los te maken. De oefeningen zijn heel geschikt voor mensen met reuma, artrose, fibromyalgie en andere chronische aandoeningen, maar ook voor mensen die herstellend zijn van kanker en wel wat broodnodige energie en ontspanning kunnen gebruiken.

Inschrijven

“ Yoga Nidra ”

Yoga Nidra groeit razendsnel in populariteit. Het klinkt namelijk bijna te mooi om waar te zijn: jezelf helen door op je rug te liggen. Maar nee hoor: door de beoefening van Yoga Nidra maak je je hele systeem vrij van diepgewortelde impressies die misschien wel jarenlang voor stress hebben gezorgd. Dus: ga maar lekker liggen…

Elke keer voelt het weer als een cadeautje, de eindontspanning in de yogales. Langzaam leg je je lichaam neer in de Lijkhouding (Savasana) en je voelt de laatste restjes spanning uit je lichaam vloeien. Mmm… Sommige mensen noemen de eindontspanning na de yogales Yoga Nidra. Maar Yoga Nidra is een op zichzelf staande stroming binnen de yogafilosofie.
Yoga Nidra betekent letterlijk ‘yogaslaap’. Maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft het niets met slapen te maken. Tijdens Yoga Nidra is je bewustzijn tussen waken en slapen, een staat die je normaal gesproken alleen bereikt in je diepe slaap. Eén sessie staat gelijk aan vier uur slaap. Daarom voel je je na Yoga Nidra verfrist en uitgerust.

Yoga Nidra komt van oorsprong uit de tantrische traditie, maar is rond 1950 door Swami Satyananda Saraswati in de vorm gegoten zoals wij die kennen. Tijdens Yoga Nidra word je door een stem door de verschillende fases van de beoefening geleid. Het is niet de bedoeling dat je deze stappen zelf bedenkt, omdat je je tijdens Yoga Nidra volledig moet kunnen ontspannen. Dat gaat niet als je bezig bent met wat de volgende stap in je practice ook alweer is. Behalve diepe ontspanning, heeft Yoga Nidra ook tot doel om je onderbewustzijn op te schonen van diepgewortelde stress en zo uiteindelijk te komen tot samadhi ofwel eenpuntigheid van de geest. Maar voordat je daar bent aanbeland, doet Yoga Nidra al een heleboel andere fijne dingen voor je. Zo zul je misschien merken dat je beter en dieper slaapt, je beter kunt concentreren, meer rust, creativiteit en energie hebt en dat je immuunsysteem sterker wordt. Daarnaast kan deze vorm van yoga helpen tegen angsten, depressie, burn-out, en zelfs een te hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Elke dag doen we ontelbaar veel indrukken op. Die worden allemaal opgeslagen in ons onderbewustzijn. Naast de alledaagse indrukken, zijn er dieper gewortelde impressies die yogi’s samskara noemen zoals een traumatische gebeurtenis in je jeugd. Samskara’s van dergelijke negatieve ervaringen zou je kunnen zien als de bron van alle stress, ziekte en ongemak. Om dat soort indrukken kwijt te raken, is het belangrijk dat je je ontspant, écht ontspant. Echt ontspannen is iets waar je actief voor kiest, zoals een sessie Yoga Nidra. Tijdens de practice trek je al je zintuigen terug, behalve je gehoor. Je ligt volledig stil en je bent je bewust van alles wat zich aandient. Tijdens de beoefening kunnen allerlei beelden, gevoelens en sensaties vanuit het onderbewustzijn in het lichaam opkomen. Je systeem is zich dan aan het ontdoen van samskara’s. Daarom voel je je na een sessie Yoga Nidra écht ontspannen; je hebt iets losgelaten in plaats van meer indrukken verzameld.

De 8 stappen van Yoga Nidra op een rij:

  1. De zintuigen tot rust brengen
  2. Je sankalpa zetten
  3. Je bewustzijn door het lichaam bewegen
  4. Je in- en uitademing volg
  5. Het ervaren van diverse lichamelijke sensaties
  6. Korte visualisaties
  7. Herhaling van je sankalpa
  8.  Langzaam terugkomen in het hier en nuBron: https://www.yogaonline.nl
Maandag
17:00 - 18:15
Yin Yoga
18:30 - 19:45
Yin Yoga (zit vol)
20:00 - 21:15
Yin Yoga (zit vol)
Dinsdag
09:30 - 10:45
Yoga (zit vol)
18:30 - 19:45
Hatha Yoga
20:00 - 21:15
Hatha Yoga
Woensdag
09:00 - 10:15
Hatha Yoga en Mindfulness
18:30 - 19:45
Yoga Nidra
20:00 - 21:15
Hatha Yoga (zit vol)
Donderdag
18:30 - 19:45
Hatha Yoga & Mindfulness
20:00 - 21:15
Vinyasa Power Yoga (zit vol)
Vrijdag
08:30 - 09:45
Yin Yoga
10:00 - 11:15
Yin Yoga
11:30 - 12:45
Yoga Nidra
19:00 - 20:15
Zwangerschapsyoga
20:30 - 21:45
Yoga
Zondag
10:00 - 11:15
Yin Yang Yoga(zit vol)

“ ”